🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Евро 2012 - от Гданск до Донецк

УЕФА взе политическо решение да даде шампионата на две страни от Източна Европа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато Леонид Черновецки погледна през прозореца на кабинета си в кметството в Киев, долу пред входа на "Хрещатик" 36 беше спрял огромен роувър, а от мощната му стереоуредба се разнасяше парчето "Ще оцелея" (I will survive) на Глория Гейнър.

Стотина младежи се бяха скупчили да танцуват отстрани и развяваха жълто-сините знамена на Украйна. Току-що от Кардиф, столицата на Уелс, беше долетяла радостната вест: Украйна и Полша са спечелили правото да организират заедно европейското първенство по футбол през 2012 г.

Кметът на Киев Черновецки, без да иска, си спомни как преди повече от двадесет години тукашните "фанаты" дефилираха по улиците в топлата майска нощ, когато воденият от Валери Лобановски отбор на "Динамо" победи "Атлетико" (Мадрид) с 3:0 в онзи незабравим финал за Купата на носителите на купи през 1986 г. на стадион "Жерлан" в Лион. Все още помнеше как Саша Заваров и Олег Блохин изпратиха два точни изстрела във вратата на аржентинеца Фильол, как Евтушенко окончателно разруши отчаяните испанци с трети гол и как развълнуваният глас на коментатора на Централната съветска телевизия Владимир Маслаченко звучеше от Франция все едно от Луната...

Идилията на Черновецки обаче приключи твърде бързо. Предстоеше един от най-тежките моменти в кариерата му на политик. Щеше да предложи услугите си на помирител в острата политическата криза в страната, възникнала в резултат на конфликта между президента Юшченко и премиера Янукович. Украйна нямаше нужда от криза точно в този момент, а от 20 милиарда украински хриви, които да инвестира във футболното Евро 2012... Ще оцелеем, помисли си Черновецки и се заслуша отново в прочутата песен на Глория Гейнър.

Числа, водещи до мигрена

Впрочем що за решение взеха дванадесетте шефове от Изпълкома на европейската футболна централа УЕФА? В Кардиф футболният пакт между Полша и Украйна водеше в първото гласуване с пет гласа срещу четири за кандидатурата на Италия и три в полза на съвместния проект на Хърватия и Унгария. На балотажа италианците си останаха със същия актив и в крайна сметка президентът на УЕФА Мишел Платини обяви, че Полша и Украйна печелят с общо осем гласа. Коментарите на почти всички медии гласяха: решението е политическо! Целта му е да приобщи към Европа две страни от Изтока - регион, който повече от двадесет години не е получавал възможност да организира голямо спортно събитие, а според някои източници в навечерието на избора е имало и сериозно влияние върху вота от политическите среди. Според "Франс прес" някои числа вече причиняват мигрена - стадионите, на които ще се провеждат мачовете, са на огромно разстояние един от друг, а дистанцията между Гданск и Донецк е цели 2000 км. Икономическият потенциал на двете страни с общо население над 90 млн. жители също хвърля известна сянка на съмнение върху готовността им да проведат шампионата на ниво. Според излизащия в Киев делови всекидневник "Дело" Украйна например ще похарчи близо три милиарда евро за инфраструктура и още 850 млн. долара за изграждане на шестнадесет петзвездни хотела. 430 млн. евро ще отидат за четирите стадиона на Евро 2012 в Киев, Днепропетровск, Лвов и Донецк, като в последния град босът на "Донбас" Ринат Ахметов изгражда петдесетхилядно съоръжение на стойност 200 млн. долара.

На сцената - мистър Суркис

Докато обаче Ахметов се счита за втория по важност в украинската част от проекта, като MVP (най-полезен играч) за победата в Кардиф беше определен Григорий Суркис, собственик на "Динамо" (Киев) и вицепрезидент на УЕФА. Милиардерът от постсъветски тип, който не взе участие в гласуването заедно с италианеца Франко Караро, оперира в енергийния и газоразпределителния бранш. Суркис беше директно обвинен от защитаващия хърватско-унгарския проект Альоша Асанович, че е манипулирал вота в полза на дуета между Полша и Украйна, а вестник "Вечерни лист" от Загреб отбеляза, че вечерта преди гласуването украинецът е "черпил с водка" влиятелни личности от Изпълкома на УЕФА. Унгарският премиер Ференц Дюрчани също заяви, че вотът е бил подчинен на икономически фактори. В подобен вид гласувания това обаче отдавна го има в играта, още повече че считаната за фаворит кандидатура на Италия пропадна заради скандалите с корупция и футболно насилие в Серия А.

Интересното е, че Суркис и Ахметов играят различни роли в украинския политически театър - първият е зад президента Юшченко, докато вторият стои зад Янукович. Дългогодишен депутат от държавната Рада, Суркис призова за национално помирение в името на успеха.

"Още Полша не е загинала..."

Полското участие в съвместния проект също бе от огромна важност, тъй като страната е член на Европейския съюз - задължително изискване при кандидатстване за подобен род спортни състезания. Допреди двадесет и повече години футболът беше едно от лицата на Полша пред света, а националният тим, известен като Дружина полска, шестваше победоносно в Европа. Все още се помни и онзи мач между Полша и СССР от световното в Испания през 1982 г., когато звездите Бониек, Лато и компания излязоха на терена с плакат "Солидарност", за да защитят арестувания електромеханик от корабостроителницата в Гданск Лех Валенса и съратниците му от профсъюза - нечувана храброст, като се има предвид, че на летището във Варшава щяха да ги чакат главорезите на военния режим на генерал Ярузелски. След това обаче футболът в Полша изпадна в дълбока криза, въпреки че на Мондиал 2006 химнът "Още Полша не е загинала..." звуча в трите мача, в които участва националният отбор, преди да отпадне в груповата фаза. Днес полският клубен футбол е раздиран от скандали за корупция, а миналата година за уреждане на резултати бяха арестувани 68 души. Страната ще трябва да отдели за инфраструктура и строителство на нови стадиони също толкова пари, колкото и Украйна. По ирония на съдбата най-хубавото съоръжение в Полша - 45-хилядният стадион "Силезия" в Хожув, отпадна от проекта за сметка на Варшава, Гданск, Познан и Вроцлав. Въпреки всички проблеми обаче управляващите в Киев и Варшава обещават, че Евро 2012 няма да отстъпва по блясък на досегашните футболни финали.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    читател

    Е крайно време беше УЕФА да даде шанс и на бедните братя от Източна Европа.Дано поляци и украинци успеят да направят добра организация.Сигурен съм ,4е отново европейското ще е по-интересно от световното.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    son

    Какви са тези хриви, какво е това чудо, добре, че после Йотов минава на долари и евро

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал