Градовете на Евро 2012: Гданск

Дербито Италия-Испания ще се играе на стадиона в града
Обновена: 23 мар 2012 12:15 | 19 яну 2012 07:14, Красимир Ангелов
10
Градовете на Евро 2012: Гданск
Снимка: Reuters

По-малко от 5 месеца остават до началото на най-чаканото футболно събитие за 2012 година – Европейското първенство в Полша и Украйна.

Градовете домакини продължават своята подготовка, за да посрещнат хилядите туристи, които ще дойдат, за да наблюдават първенството. За тях обаче освен чисто футболните емоции ще представлява интерес и да разгледат забележителностите на градовете в двете бивши социалистически републики.

Преди седмица Dnes.bg ви представи най-важните туристически обекти в столицата на Полша - Варшава, където на 8 юни ще бъде открит шампионатът. Сега оставаме в Полша, за да ви запознаем с най-интересните места в друг град домакин на Евро 2012 – Гданск. В него ще се изиграят 3 мача от група C и един 1/4 финал. Стадион „ПГЕ Арена“ ще бъде домакин и на култовия сблъсък Италия – Испания от груповата фаза.

Градът е шестият по големина в страната, като населението му е малко над 450 000 души. Често той е свързван със съседните градове Сопот и Гдиния, като поляците често наричат трите града с общото име „Троймясто“.

Още по темата

Гданск е център на нефтохимическо и машиностроително производство, а и има голямо пристанище на Балтийско море. Въпреки това в града има редица исторически и културни забележителности, които заслужават да се видят.

Мнозина пътешественици определят Гданск като най-красивия град на Балтийско море заради неговата богата и великолепна архитектура.

Църквата "Дева Мария"

Градовете на Евро 2012: Гданск
Снимка: Polish Tourist Organization

Църквата "Дева Мария" се счита за най-големия тухлен храм в цял свят. Храмът е познат още и като „Мариачка“ заради разположението си на едноименната улица.

Църквата е строена в периода от 1343 до 1502-ра, като това е станало на няколко основни етапа. В крайна сметка тя се извисява на забележителните 76,6 метра, което я прави най-голямата тухлена готическа църква в света.

Централният площад на града – "Длуги Тарг"

Освен с приказна архитектура това е подходящо място и за шопинг маниаците.

Златната порта

Тя е една от най-интересните забележителности в града. Проектирана е от архитект Абрахам ван ден Блоке в периода 1612-1614 г. на мястото на готическата порта от XIII в. и е част от старите градски укрепления. В близост до нея се намира късноготическата сграда на Братството на Св. Георги.

Кметството на града

Представлява забележитилна сграда от XIV в., в която днес се помещава музеят, представящ основаването и историята на града от X век насам.

Съседните градове Сопот и Гдиня

Градовете на Евро 2012: Гданск
Кривата къща в Сопот. Снимка: sopot.net

Двата града определено нямат богатата архитектура на Гданск, но все пак има какво да предложат на туристите. Сопот е типичен туристически център, известен морски курорт. Популярна забележителност е най-дългият дървен вълнолом в Европа, който е разположен на пристанището на града. Там се намира и прочутата „Крива къща“, която смайва посетителите със своите странни форми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
k преди 12 години
wiktor преди 2 месеца"Гледай братче в Гданск какъв страхотен стадион имат, при все че градът не е столицата. Нашите стадиони в сравнение с този са, едни ливади с пейки отстрани. "Нещо не съм впечетлена кой знае колко от стадиона, виж го тук на снимките (те са любителски, а не рекламни ). trivago.bg/%D0%B3%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA-86490/%D1%81%D0%BF%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%BD%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D0%BE%D1%80%D1%8A%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BD/pge-arena-1982993/%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как кога ?Нали взеха да строят във Варна остана една голяма дупка не ,че няма пари много се краде.А се краде защото няма кои да контролира реално кражбите и доде няма ще сме се така.
7
2
 
7
 
! Отговори
Някой преди 12 години
Кога у нас в 6-тия по големина град построят такъв стадион? И не само в Стара Загора, но и в Русе, Бургас, Варна, Пловдив, София!
6
2
 
13
 
! Отговори
Боро преди 12 години
Бил съм в този град и ви уверявам - невероятно място. Само до напомня че, всъщност това е старият немски град Данциг, който е бил почти напълно разрушен от руснаците през войната. Сега постепено го възстановяват с пари от Германия. В градската галерия има постоянна експозиция но оригинални гравюри на Дюрер, има много интересен музей на кехлибара и стотици малки магазинчета, ресторанти, кръчмета и бирарийки. Жените се побъркват от разни кехлибарени бижута, аз ви гарантирам ,че бирата им е отлична
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гданск е център на нефтохимическо и машиностроително производство, а и има голямо пристанище на Балтийско море. А у нас Бойко раздава пържолки и се сърди на лошия матриал.
4
6
 
9
 
! Отговори
al преди 12 години
Стига вече с тази Полша, напишете една статия и за Украйна ве!
3
3
 
20
 
! Отговори
vuvuzel преди 12 години
Така е. Но на заден фон на снимката се вижда промишлена зона, а тук при нас производството е заменено с "мега фиешън молове".
2
2
 
35
 
! Отговори
wiktor преди 12 години
Гледай братче в Гданск какъв страхотен стадион имат, при все че градът не е столицата. Нашите стадиони в сравнение с този са, едни ливади с пейки отстрани.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Объркали сте статията,колеги,за мача е друга!

Спонсорирани публикации